Handavgjutning i 3D

Tillhör du en av de som gjort avtryck av dina barns händer och fötter på en gipstavla. Idag tar vi det ett steg längre och gör en handavgjutning i 3D. Det är roligt att göra ihop med barnen, tar mindre än en timme och resultatet blir häpnadsväckande reali
handavgjutning-2-jpg.jpg

Kul och enkelt med magiskt resultat

Idag vill jag tipsa om ett roligt sommarpyssel att göra tillsammans med barnen. Handavgjutning i 3D. Ni får alltså en hand i gips som ser exakt ut som handen som ni gjuter av. Såväl naglar som veck syns tydligt. Självklart kan du göra en fot istället om du föredrar det.

Med färdiga kit är dessutom väldigt enkelt och roligt att göra. Ingen lång väntan på att gipset ska stelna. Sammanlagt tar det mindre än en timme tills ni har en färdig gipshand.

I beskrivningen stod det att materialet räcker till en avgjutning av en vuxenhand eller två babyfötter, men för oss räckte det till både min och Knuts hand.

handavgjutning-i-samarbete-med-panduro-10-jpg.jpg

Så här gör du din egen avgjutning

1. I alginat-kitet som jag använde får du allt du behöver till avgjutningen. I kitet finns också beskrivning med enkla steg-för-steg bilder att följa, så jag förklarar bara kortfattat nedan.

2. Blanda alginatet (creaform) med vatten enligt måtten i beskrivning och häll i den medhavda burken som du också ska gjuta i.

3. Tryck ner handen i burken och håll den som du önskar att avgjutningen ska bli. Se till att hålla så stilla du kan tills alginatet stelnat, ca 10 minuter. Dra sedan upp handen försiktigt. Vicka lite på fingrarna tills handen släpper.

4. Nu är formen redo att gjutas i. Blanda specialgipset med vatten enligt instruktioner och häll i formen.

5. Låt torka i cirka 30 minuter. Därefter kan du lyfta upp alginat och hand och enkelt plocka loss det stelnande alginatet från handen. 

6. Nog för att jag tänkte att det skulle bli bra, men jag är helt förbluffad över det fantastiska resultatet. Alla detaljer, som naglar, veck och ådror, syns väl.

Helt enkelt ett toppenpyssel!

Kreativa användningsområden

Vad du vill göra med din hand är såklart en smaksak. Ha den stående som en prydnad eller gör något kul av den. Knut ville göra en liten krok/hylla till nödvändigheter i livet.

 

Så gör du en krok

Gipset är hårt, men det går att borra i om man har lite tålamod. Vi borrade ett hål och fäste i en garderob inifrån med en skruv. Med facit i hand skulle jag nog valt att stoppa ner en lång, lite kraftigare skruv i gipset innan det torkade och skruva fast hela handen istället. Men man lär så länge man lever. 

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Måla dina möbler med kalkfärg – skapa shabby shic känsla

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x