Måla dina möbler med kalkfärg – skapa shabby shic känsla

Inlägget är reklam för Panduro och innehåller annonslänkar

Jag har länge letat efter snygga vintageskåp på Blocket, men insett att de oftast är alldeles för dyra. Därför bestämde jag mig för att måla mitt eget skåp med kalfärg. Då får jag det dessutom exakt den känsla av shabby chic som jag vill ha det.

hylla-rosa-jpg.jpg

Som jag har berättat tidigare så flyttade jag, Elmer och Knut ihop med min kille Anders och hans två barn i våras. En resa som har varit både rolig och jobbig. Vi renoverade hela lägenheten från grunden och jag tror knappt att det var något som inte behövde göras. Vi flyttade rum och drog om all el.

Men nu, när allt grundarbete är gjort kommer det roliga, det som jag älskar. Fixet. Att göra i ordning barnens rum och välja möbler. Huset är från 1908 och för mig har det varit viktigt att behålla sekelskifteskänslan i lägenheten och därför har vi valt en del äldre möbler också. Som det här skåpet som jag hittade på Blocket för en tusenlapp.

hylla-gammal-760px-jpg.jpg

När jag såg bilderna på Blocket såg det vitt ut, men när min kille kom hem med skåpet insåg jag att det snarare var gult. Ni vet sådär något ser ut när någon har rökt en massa (det luktade dock inte). Mot en vit vägg såg det verkligen sunkigt ut så jag bestämde mig för att måla om det.

Och eftersom jag ändå varit sugen på att måla om något med Panduros Chalky Paint så tog jag tillfället i akt.

malarfarg-rosa-vintage-760px-jpg.jpg

Det här använde jag vid målningen:

Panduro Vintage möbelfärg (jag valde färgen Antiq.pink)

Möbelrengöring

Pensel, 50 mm

Slippapper

Slipkloss

marlarfarg-pensel-760px-jpg.jpg

Så gjorde jag för att skapa shabby chic känsla:

Jag började med att sandpappra hela skåpet lätt. Jag lade kanske ner 1 timme på hela skåpet så det var inget stort arbete. Sedan tvättade jag skåpet med möbeltvätt och lät det torka.

Dagen efter började jag med att tejpa på kanterna av insidan av skåpet där jag ville försäkra mig om att det inte skulle komma någon färg.

hylla-rosa-tejp-jpg.jpg

Sen satte jag igång att måla. Efter första lagret var jag lite orolig eftersom den vita färgen syntes igenom väldigt mycket.

hylla-rosa-malar-760px-jpg.jpg

Men det visade sig vara lätt fixat. Efter att ha låtit första lagret torka en timme målade jag andra lagret. Och det var då det hände! Den rosa färgen blev i stort sett heltäckande och jag kunde börja se hur resultatet skulle bli.

Efter ytterligare ett par timmars torkning var det dags för slutfixet: sandpappra för att få en lite sliten look. När du sandpapprar bör du fokusera på de utstickande delarna som karmar, handtag och nischer eftersom det är de delarna som slits först.

hylla-rosa-closeup-760px-jpg.jpg

3 tips för att måla vintagemöbler med kalkfärg

1. Om skåpet ska vara shabby chic / vintage så behöver du inte göra så mycket förarbete. Det gör ju inget om det blir lite avskavt.

2. Måla minst två gånger. Du kan behövas bättra på en tredje gång på vissa ställen.

3. Detaljer som sticker ut slits normalt snabbast. Se därför till att sandpappra på dem om du är ute efter en vintagekänsla.

4. Piffa gärna till skåpet med en växt eller fina hängen på handtaget för en en slutkänsla. Jag valde att ställa en klängväxt på skåpet och låta lösa blad hänga ner.

hylla-rosa-halva-760px-jpg.jpg

Ja, så här blev alltså resultatet. Och en sak kan jag säga: det var inte sista gången jag målade en möbel. Superenkelt och väldigt roligt. 

hylla-rosa-jpg.jpg

 

Tycker du att det här vintage- skåpet är fint? Tipsa gärna dina vänner. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Rita på textil

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x