Wow, vilken pepparkakskladdkaka

RECEPT + FILM. Tillhör du dem som älskar pepparkaksdegen mer än själva pepparkakorna? Den här kladdkakan är till dig!

Pepparkaksdeg- hur gott är inte det? Om det inte vore för den där skarpa bikarbonatseftersmaken skulle jag kunna äta en halv förpackning i tv-soffan på kvällen.

Det är med pepparkaksdeg i bakhuvudet jag har komponerat den här pepparkakskladdkakan. 

TRE MÅSTEN
Jag skulle säga att det finns tre måsten för en optimal pepparkakskladdkaka:
1. Det ska vara rikligt med pepparkakskrydda
2. Den ska vara ordentligt kladdig
3. Den ska absolut inte innehålla kakao. Då är det enligt mig ingen pepparkakskladdkaka.

En fjärde sak som är viktig för synens skull är kristyren. Det är så mycket roligare att servera kakan om den verkligen ser ut som en stor pepparkaka.

Hoppas att ni gillar mitt bästa recept på pepparkakskladdaka.

pepparkakskladdkaka-1-jpg.jpg
pepparkakskladdkaka-2-jpg.jpg

Är det bara jag som dör en smula vid den här synen?

pepparkakskladdkaka-4-jpg.jpg

KRISTYR
Att få till en bra kristyr är enkelt. Du behöver bara vispa ihop äggvita, florsocker och en pytteliten skvätt ättikssprit. Personligen tycker jag att spritspåse är överkurs och istället använder jag ofta en plastpåse som jag sätter över ett stort glas när jag fyller. Jag klipper ett litet hål i ena hörnet och sen är jag redo att attackera bakverket.

 

pepparkakskladdkaka-7-jpg.jpg
pepparkakskladdkaka-8-jpg.jpg
pepparkakskladdkaka-6-jpg.jpg

Fixasjalvs pepparkakskladdkaka

Du behöver:

  • 150 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1 påse pepparkakskryddor
  • GLASYR
  • 1/2 äggvita
  • 2 dl florsocker
  • 1/4 tsk ättiksprit (12%)

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Smält smöret
  3. Häll i socker och ägg i smöret (obs smöret måste ha svalnat lite. Annars riskerar äggen att stelna)
  4. Rör runt
  5. Blanda mjöl och salt separat
  6. Häll i mjölblandningen i äggsmeten
  7. Häll i pepparkakskryddorna
  8. Rör om ordentligt
  9. Häll upp smeten i en bröad och smörad form, ca 24 cm i diametern 
  10. Skjuts in i ugnen
  11. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, beroende på ugnsstyrka och hur kladdig du vill ha din pepparkaka
  12. Fixa kristyren under tiden kakan är i ugnen
  13. Vispa ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.
  14. Häll upp kristyren i spritspåse alternativt plastpåse där du klipper ett litet hål i ena kanten
  15. Ta ut kakan och låt svalna helt
  16. Dekorera med kristyren
  17. Servera gärna med en klick grädde
  18. Oh la la!

————————————–

Tycker du att den här pepparkakskladdkakan verkar mer än god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

lussebullekladdkaka-1-jpg.jpg

LUSSEBULLEKLADDKAKA
För en riktigt julig kladdkakefest, fixa gärna min lussebullekladdkaka också. Receptet och filmen på den hittar du HÄR

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Underbar Marianne-fudge

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x