Sök

Snabba vardagsrecept för alla

Snabba vardagsrecept som passar både för de som inte tål gluten, mjölk, ägg eller äter vegansk kost. Recepten är enkla och går att variera efter vad man har hemma och vad man tycker om. Våga smaka av och tillsätt mer eller mindre krydda efter egen smak!

1. Linspasta med cashewnötter & soltorkade tomater

Snabba vardagsrecept för alla av anna winér

4 dl okokt glutenfri pasta (linspasta eller ärtpasta)

4 msk olja

2-3 msk balsamvinäger

2 tsk senap

4 msk bjäst 

svartpeppar 

cayennepeppar

4 msk hett vatten

1 dl cashewnötter

8 salladsblad, strimlade

soltorkade tomater, hackade

 

Så gör du 2-4 port

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 

2. Blanda samtliga ingredienser och låt dra i kylen minst 10 minuter.

3. Strö gärna över lite extra bjäst vid servering.

2. Snabb ärtsoppa på färdiga kikärtor

Snabba vardagsrecept för alla av anna winér

Soppa:

1 stor gul lök

1 tärning glutenfri grönsaksbuljong

svartpeppar

timjan

cayennepeppar

2 förp kokta kikärtor

1 liter vatten

Kokosbacon:

3,5 dl kokosflakes

0,5 msk glutenfri soja

1-2 msk liquide smoke

2-4 tsk flytande sötning

 

Så gör du 2-4 port

Soppa:

1. Hacka löken och fräs med kryddor i en kastrull.

2. Tillsätt kikärtor och vatten och koka under lock 10-15 minuter.

3. Mixa så slätt du önskar.

Kokosbacon:

4. Blanda alla ingredienser i en skål och sprid ut i en form eller på bakplåtspapper.

5. Rosta mitt i ugnen ca 7-9 minuter på 180 grader. (De bränns lätt!)

6. Förvara i en burk i rumstemperatur så håller de ca 2 veckor. 

3. Snabb pizzadeg utan gluten, jäst eller mejeriprodukter

snabb veganska pizza utan gluten eller jäst_anna_winer

Pizzadeg:

2 dl kikärtsmjöl

2 msk fiberhusk

1,5 tsk bakpulver

2 msk olja

1,75 dl vatten eller vegetabilisk mjölk

1 nypa salt

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

0,5 tsk salt

2 krm svartpeppar

Färsröra:

150 g valnötter/solrosfrön

250 g champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 förp gröna linser/bönor/kikärtor

Timjan, cayennepeppar, svartpeppar

1 msk olja

1 msk soja

Topping:

Tomater

Lök, vitlök

 

Så gör du 4 minipizzor eller 1 plåt

Pizzadeg:

1. Blanda alla ingredienser till degen väl och låt svälla i minst 10 minuter.

Tomatsås:

2. Mixa samtliga ingredienser till såsen. Tips! Det som blir över av såsen kan du frysa in och använda senare.

Färsröra:

3. Mixa ingredienser till färsröran, smaka av med kryddor och späd ev med vatten.

Montering:

4. Kavla ut pizzadegen mellan två inoljade bakplåtspapper. Lägg på en plåt och bred på tomatsås, klicka ut färsröra och valfri topping. 

5. Grädda nederst i ugnen på 175 grader ca 20-30 minuter.

 

4. Enkel glutenfri pasta

glutenfri pasta

4 dl kikärtsmjöl

1 dl vatten, knappt

1,5 msk olja

Så gör du 1 sats

1. Blanda mjöl, vatten och olja till degen väl och låt vila. Tillsätt mer mjöl om den är väldigt klibbig

2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och skär ut till valfri pastasort. Eller gör en fyllning och vik ihop till ravioli. Koka sedan tills de är lagom mjuka.

Koktiden beror på hur tjock degen är.

5. Pizzabullar

pizzabullar


Bulldeg:

2 dl kikärtsmjöl

2 msk fiberhusk

1,5 tsk bakpulver

2 msk olja

1,75 dl vatten eller vegetabilisk mjölk

1 nypa salt

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

1 nypa salt

1 krm svartpeppar

Exempel på topping:

riven vegansk ost

strimlad rökt tofu

Så gör du 10 bullar

Bulldeg:

1. Blanda samman alla ingredienser till degen väl och låt svälla i 5-10 minuter.

Tomatsås:

2. Mixa samman samtliga ingredienser. Tips! Det som blir över av såsen kan du frysa in och använda senare.

Montering:

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Bred på ett tunt lager tomatsås och strö över valfri topping. 

4. Rulla ihop degen och skär upp den i ca 10 bitar. Lägg i formar och grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 20-30 minuter.

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook