34 smarta städhacks

Här bjuder jag på hela 34 städhacks som gör städningen enklare, roligare och smartare.
sta-dhacks-artikel-3-png.png

Här har jag tagit fram smarta tips, fix och hacks som gör städningen både roligare och enklare. Nedan presenterar jag allt från tips på hur du involverar barnen i städningen till ett enkelt recept på naturlig fönsterputs och knep på hur du får bort smuts i fogarna. Dessutom delar jag med mig av ERA bästa tips!

Du har väl inte missat våra 27 grymma tvätthacks för att göra tiden i tvättstugan enklare och roligare

Dammsugarhacks

1. Bästa odörborttagaren

Har du fått kiss, kräk eller något annat illaluktande på mattan, soffan eller sängmadrassen? Få bort odören enkelt med bakpulver eller bikarbonat. Häll på lite vatten, strö ut bakpulvret/bikarbonaten och vänta i 15 minuter. Dammsug sedan upp bakpulvret.

k9a9292-jpg.jpg
2. Dammsug små ytor

Har du inget smalt dammsugarmunstycke? Fixa ett eget med hjälp av en toarulle. Trä toarullen på dammsugarslangen och vik andra änden så att den är smal. Voila: nu kommer du åt även i små utrymmen.

k9a9282-jpg.jpg
3. Hitta värdesaker med dammsugaren

Har du tappat bort örhänget, barnens mjölktand eller något annat värdefullt? Trä en tunn strumpbyxa eller strumpa över dammsugarmunstycket och gå loss utan att behöva oroa dig för att du suger upp det du letar efter.

k9a9314-jpg.jpg
4. Samla upp pärlor på några sekunder

En miljon pärlor över golvet är ingen hit. Tur då att dammsugarknepet funkar lika bra i det fallet. Sätt strumpan som en säck över munstycket och håll i den. När du sätter på dammsugaren sugs alla pärlor in i strumpan. Stäng av dammsugaren och töm strumpan.

k9a9315-1-jpg.jpg
5. Städat utan att städa?

Robotdammsugaren är ett perfekt komplement till din vanliga dammsugare! Ställ in dammsugaren så att den arbetar när du är borta och kom hem till rena golv. Många robotdammsugare kan också ställas in så att du får en städrapport över vad som har gjorts.

k9a9379-jpg.jpg
6. Gör ett husdjur av dammsugaren

Önskar barnen sig ett husdjur? Pimpa robotdammsugaren till ett husdjur. Hemma hos oss går vår robotdammsugare under namnet Ludde (tar bort allt ludd). Med ögon, öron, nos och tunga blir det extra kul. Dessutom ett smart sätt att kanske få barnen att städa. Om till och med husdjuret städar så kan barnen också.

k9a9277-jpg.jpg

Involvera barnen

Apropå barn. Att göra saker till en lek eller tävling brukar underlätta om du vill få hjälp av barnen. Här kommer några tips på lekar som kan få barnen att städa.

7. Städuppdrag

Skriv vad som ska städas och hur många poäng varje städuppdrag ger. Fäst listan på kylen och tävlingen kan börja! Efter en viss tid, förslagsvis en timma, ser man vem som lyckats bocka av flest saker. Kanske väntar till och med en belöning?

k9a9485-jpg.jpg
8. Städstopp

Visst känner ni till leken dansstopp? Barnen dansar tills någon stänger av musiken och då måste de stå helt still. Lek städstopp istället! Barnen städar tills du pausar musiken och då måste de stå helt still. Du sitter bredvid, är discjockey och dricker ditt varma kaffe i lugn och ro medan rummet städar sig själv (nåja, nästan).

sta-da-pausa-jpg.jpg
9. Fläckleken

Låt barnen ta på sig gamla strumpor (ta från omaka-högen som ändå aldrig kommer att hitta sin maka) och spraya rengöringsmedel på dem. Låt barnen glida runt på golvet till bra musik och tvätta bort alla fläckar. Gillar de att tävla så gör du det till en tävling där du be dem räkna hur många fläckar de lyckas få bort.

strumpsta-dning-jpg.jpg
10. Spela städ-spelet

Låt barnen slå en tärning. Barnet plockar upp lika många leksaker som antalet prickar som tärningen visar. För äldre barn kan ni med fördel ha två tärningar och även öva på matte.

ta-rning-jpg.jpg
11. Ha en städsång

När barnen är yngre handlar det mycket om att skaffa bra rutiner. Låt barnen välja en ”städlåt”, alltså en låt som de får lyssna på när de städar. Sätt på den när det är dags att städa och städa tillsammans.

12. Ge barnen egen städutrustning

Har du barn som vill göra exakt likadant som du gör? Ge dem en egen städutrustning, exempelvis en sprayflaska med vatten och några egna trasor. Låt dem hänga med dig och göra likadant.

Fönstertvätthacks

Att göra egen fönsterputs är nytt för mig. Jag hittade nedanstående recept på flera amerikanska bloggar och kände mig tvungen att prova då det var lovordat överallt. Och vet ni vad: det funkar verkligen jättebra. Så bra att jag aldrig kommer använda något annat framöver.

13. Fixa egen naturlig fönsterputs

2 matskedar isopropylalkohol eller propylalkohol (finns på Apotek)

2 matskedar vitvinsvinäger

1 matsked majsstärkelse

4 dl vatten

Häll i allt i en sprayflaska och skaka. Skaka ordentligt innan du använder. Spraya på glaset och använd ett papper/duk för att torka. Torka tills alla ränder är borta.

k9a9462-jpg.jpg
14. Putsa glasen med kaffefilter

Att använda tidningspapper till att putsa fönstren med är sen gammalt. Har du inget tidningspapper går det bra att rengöra fönster, speglar, glas samt dator- och tv-skärmar med kaffefilter. Spraya fönsterputs (använd gärna den naturliga fönsterputsen ovanför) på fönstret och sätt igång att gnida tills all smuts är borta.

k9a9472-jpg.jpg
15. Tvätta fönstren på nolltid

Det är många av er har tipsat om att använda en elektrisk fönstertvätt. En motivering löd: ”Jag älskar min elektriska fönstertvätt. Nästan mer än vad jag älskar min man”. 

Badrum

16. Rengöring av duschhuvud

Fyll en liten plastpåse med vinäger och trä över duschhuvudet. Låt stå över natten. Nästa morgon är både kalk och smuts puts väck!

k9a9423-jpg.jpg
17. Eltandborsten fixar fogarna

Det kan vara svårt att komma åt och få rent badrumsfogarna. Ett effektivt tips är att skrubba rent små utrymmen och fogar med en gammal eltandborste! Glöm inte att sätta tillbaka din egen tandborste bara!

k9a9431-jpg.jpg

Köket

18. Städa ugnsgallret

Ta en vanlig kökssvamp och skär den tre gånger på långsidan så du får små skåror som passar perfekt för avstånden mellan gallren (du ska inte skära hela vägen igenom, den ska fortfarande sitta fast). Din nya svamp blir perfekt för att tvätta av ugnsgallret!

k9a9434-jpg.jpg
k9a9442-jpg.jpg
19. Diska ALLT i diskmaskinen

Använd diskmaskinen och tvättmaskinen till allt. Tvätta/diska leksaker, hårborstar i plast, tvålfat, lego (i tvättpåse), ljuskoppar och blomkrukor. Små bestick och andra mindre kökssaker lägger du i tvättpåsar så slipper du leta efter dem i diskmaskinen.

k9a9416-jpg.jpg
20. Fräsch diskmaskin med citron

Ta för vana att lägga citronhalvorna i diskmaskinen istället för att slänga dem varje gång du pressat citron. Det gör nämligen diskmaskinen skinande ren och ger disken en mild doft av citron.

Tryck bara ner citronhalvan på en ”pigg” och diska precis som vanligt med full maskin och maskindiskmedel. Detta är även ett perfekt även för citronhalvor som råkat stå för länge i kylskåpet. Tack för smart tips @ekotipset.

k9a9410-jpg.jpg
21. Rengör ugnen med bakpulver och vatten

Bakpulver tar bort lukt, fläckar och är miljövänligt. Det finns massor av sätt att använda bakpulver vid städning men ugnsrengöring är min favorit. Gör en kräm av bakpulver och vatten och smeta på den på fläckarna i ugnen (observera att den börjar fräsa och puttra, men allt är i sin ordning). Låt stå  minst några timmar, men gärna över natten om ugnen är riktigt smutsig. Tvätta av smutsen med en våt trasa.

k9a9449-jpg.jpg
22. Rena trasor/tvättsvampar i mikron

Har du slut på rena disktrasor och behöver dras med en som luktar apa? Desinficera den i mikron på ett kick. Blöt trasan och kör på högsta effekt i två minuter så har du dödat bakterierna. Vill du dessutom att trasan doftar lite citron så kan du med fördel droppa några droppar över trasan innan du mikrar den. 

k9a9589-jpg.jpg
23. Mikra citron

Citron är som vi vet vid det här laget ett naturligt universalmedel i städsammangang. För att få en ren och fräsch mikro så mikrar du ett glas med vatten och en halv citron. 

k9a9583-jpg.jpg

Era bästa tips!

När jag frågade efter ERA bästa städhacks på @mammasanningar fick jag in väldigt många bra tips. Här nedan har jag valt ut ett par av mina favoriter från er.

24. Låt barnen göra städbingo. Gör en enkel bingobricka och låt dem kryssa av en uppgift i taget. Bingo belönas såklart!

25. Lägg en vaxduk under barnstolen där barnet äter. Lätt att tvätta av och går till och med att duscha av om det blivit riktigt söligt.

26. 1-minutsregeln! Allt som tar mindre än 1 minut gör jag med en gång! T.ex. om det ligger ett par strumpor på golvet tar jag dem så fort jag ser dem och inte senare. 

27. Jag städar alltid allt jag kommer åt med våtservetter när jag sitter och bajsar på toaletten. Bajsa och städa – bra eller dåligt?

28. Lägg en mikrofiberduk under bebisen som hasar runt. Vem behöver robotdammsugare?

29. Våtservetter är en mammas bästa vän. Funkar till ALLT!

30. Har våtservetterna torkat ut? Kasta dem inte. De är perfekta att tvätta fönster/speglar med.

31. Lägg en filt eller kudde på fläckarna i soffan.

32. Skaffa städhjälp! Mitt sätt att överleva småbarnsåren.

33. Ättika är perfekt mot kalkfläckar. Både i kastruller, vattenkokaren och i diskhon.

34. Släck lampan! Vips, så ser du inte längre stöket.

———————-

Tyckte du att dessa städtips var smarta? Dela gärna med dina vänner genom Facebook-knappen nedanför!

Följ FixaSjälv på Facebook!

Följ FixaSjälv på Instagram!

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Söta maränger på kikärtsspad utan vitt socker

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x