De här tryfflarna är tillägnad dig som är ute efter något gott och nytänkande i jul. Men de är särskilt riktade till dig som påstår att du inte kan baka eller göra julgodis. För jag lovar: den här tryffelsmeten kommer du att lyckas med.
För fler nytänkande godsaker: följ Fixasjalv på Facebook och Instagram.
Foto: Anna Winér
Enkel smet- bara tre ingredienser
Alla tre tryffelsorter utgår från en enkel tryffelsmet på bara tre ingredienser. Sedan är de piffade med olika smaksättningar och utformade för att passa syftet.
Lussebulletryfflarna är så söta att jag vill äta upp dem. Vilken tur att jag får det 🙂
Vilken tryffel är godast?
Hemma hos oss är vi lite oeniga. Barnen är helt besatta av pepparkakstryfflarna medan jag själv föredrar lussebulletryfflarna. Glöggtryfflarna är lite större än de övriga två och passar bra som en rolig och annorunda efterrätt i juletider.
Julens sötaste tryfflar
Du behöver:
- TRYFFELSMET
- 400 g vit bakchoklad (blockchoklad)
- 1,5 dl vispgrädde
- 50 g rumsvarmt smör
- SMAK 1- LUSSEBULLE
- 1 kuvert (0,5 gram) saffran (+ ev 1 msk smör)
- 10-14 korinter
- SMAK 2- PEPPARKAKA
- 1 msk pepparkakskrydda
- 4 krossade pepparkakor
- SMAK 3- GLÖGG
- 2 msk glöggexktrakt (på flaska. Finns på Apoteket)
- Några droppar röd gelefärg (finns vid karamellfärgen i mataffären)
- russin och mandel
Så gör du:
Cirka 25-30 tryfflar
(beroende på sort och storlek)
Tryffelsmet
- Finhacka chokladen och lägg den i en bunke
- Lägg i smöret i bunken
- Koka upp grädden och häll över chokladen/smöret
- Rör om tills chokladen/smöret har smält
Smaksättningar
- Fördela tryffelsmeten jämt i tre bunkar
- Lussebullesmet: för bästa smak och färg: lös upp saffranet i 1 msk smält smör och rör ner saffranssmöret i tryffelsmeten
- Pepparkakssmet: Rör i pepparkakskryddan i tryffelsmeten
- Glöggsmet: rör ner glöggextrakt och röd gelfärg i tryffelsmeten
- Låt alla smeter kallna och ställ i kyl att stelna 2-3 timmar.
Fixa tryfflarna
- Lussebulletryfflar
Ta ungefär en matsked lussebullesmet och rulla till ”ormform”. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten, så att det blir ett ”s” (som du gör med vanliga lussebullar. Toppa med två korinter per ”lussebulle”.
TIPS: Smeten smälter snabbt om du har varma händer. Rulla gärna på en iskall tallrik som du har haft i frysen och kyl dina händer i kallt vatten. - Pepparkakstryfflar
Ta ungefär en matsked pepparkakssmet och rulla till bollar. Rulla bollarna i krossade pepparkakor - Glöggtryfflar
Ta ett par matskedar glöggsmet och lägg i söta små glöggmuggar. Toppa med russin och mandel och servera med sked.
Förvaring
- Chokladtryfflarna håller sig i kylskåp i minst 2 veckor om du har dem i en lufttät burk. De kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.
Mer kul i jul
- Söta julgranskakor
- Marianne-fudge- bara 4 ingredienser
- Nyttig saffranskaka- bara 4 ingredienser
- Lys upp med reflexbollar
- Pärla en luciakrona
- Fixa din egen julgranströja
- Finaste julservetterna
- Fluffig snöfärg
————————————–
Tycker du att de här jultryfflarna verkar godal? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här