Välkomna till skumraketshimlen. Ett paradis av fluffigt skum, krispig kokos, mörk choklad och kladdig botten.
Som vanligt när jag bakar gigantiska versioner av populära godsaker har jag försökt att efterlikna en vanlig skumraket i så stor utsträckning som möjligt. Den är alltså bakad på höjden- i en avlång bakform. Förutom själva kladdkakan innehåller den ett lager skum, ett mörkt chokladtäcke och kokos. Var beredd på att bli hyllad av dina gäster!
Nej, det här är inget för dig som vill undvika socker. För att bryta av det söta passar det utmärkt att servera med en klick osötad vispgrädde.
Kolla in den här härliga, fluffiga synen. Observera att det tar en stund att vispa så att det blir så här tjockt och fluffigt. Räkna med att vispa 5-10 minuter.
För att du ska kunna skära chokladen utan att den spricker bör du tillsätta lite vegetabilisk olja i den smälta chokladen. I det här fallet passar det ju utmärkt med kokosolja, men neutral rapsolja eller majsolja funkar också.
Fixa Självs skumraketskladdkaka
Du behöver:
- KLADDKAKA
- 100 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- SKUM
- 4 dl strösocker
- ¾ dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ msk gelatinpulver
- 1 ½ dl kokhett vatten
- CHOKLADTÄCKE
- 300 gram mörk bakchoklad
- 2 msk kokosolja
- 1 dl kokosflingor
Så gör du:
1 gigantisk skumraketskladdkaka
KLADDKAKA
- Sätt ugnen på 175°
- Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl
- Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord avlång form (ca 30 x 11 cm)
- med bakplåtspapper som sticker upp över kanten
- Grädda mitt i ugnen 12- 14 minuter
- Håll koll- den ska vara lite kladdig
- Låt kallna under tiden du vispar skummet
SKUM
- Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke
- Lös upp gelatinpulvret i det kokheta vattnet i en skål
- Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp tills massan är vit och fluffig
- Häll sockerfluffet på den kalla kladdkakan
- Ställ kallt så att skummet sätter sig (30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen)
CHOKLAD
- Smält bakchokladen i mikron eller i vattenbad och rör ner oljan (oljan är till för att chokladen ska kunna skäras utan att spricka)
- Ta ur skumraketen ur formen och lägg den på ett bakgaller med ett bakplåtspapper under. Häll på chokladen och sprid ut med en slickepott
- Strö över kokosflingorna. Försök att få flingor även på kanterna
- Ställ kallt så att chokladen stelnar
- WOW!
FÖRVARING
- Förvara skumraketskladdkakan i kylskåp. Lägg den i en tätslutande påse, annars riskerar skummet att stelna.
TIPS: KLADDKAKEBUFÉ
Servera en hel kladdkakebuffé i jätteformat vet ja! Det blir en väldigt rolig effekt med en mängd populära godsaker förvandlade till kladdkakor. Orkar du inte baka allt själv så fixa ett knytkalas där du lejer ut några kakor till kompisar. Direktlänkar till alla recept hittar du under respektive bild nedanför.
——————————————————-
Tycker du att den här skumraketskladdkakan verkar god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här