Sök

Min nya fikafavorit- chokladbollspizza

Imponera på gästerna och bjud på chokladbollar i ny tappning: som pizza. Toppa med favoritgodiset, krämig Nutella, riven ost... jag menar vit choklad och servera i en pizzakartong. Jag lovar, chokladbollspizzan kommer att bli en succé.

Se videon nedan

Chokladbollar är en favorit på både fikabord och barnkalas. Tänk om man skulle göra något annat av den goda smeten än att rulla dessa eviga bollar, tänkte jag och min fixiga hjärna började genast gå på högvarv. Sushi? Nej. Hamburgare? Njet (det räcker med dessa dödligt onyttiga Nutellaburgarna). Soppa? Urk. Chokladbollspizza? Där satt den!

Och det finns flera anledningar till att chokladbollspizza är en väldigt bra idé:

  1. För det första väldigt enkel att slänga ihop
  2. Det är noll risk att bränna vid den
  3. Den funkar toppen som både lördagsgodis och fika
  4. Sist men definitivt inte minst är den såklart supergod 

(Tänker du "stopp, nej- det är alldeles för onyttigt"? Då rekommenderar jag dig att kolla in min saftiga vattenmelonpizza eller de här nyttiga chokladbollspannkakorna istället).

MITT FAVORITRECEPT
Jag har provat många chokladbollsrecept i mina dar, det vill jag lova. Det här receptet är en relativt ny variant som jag fick från en kompis för ett par månader sedan. Både jag och barnen åt chokladbollar så vi storknade och förstod inte varför de var så goda. Och så fick vi reda på hemligheten: O´boy och florsocker istället för kakao och strösocker. O´boy gör dem lenare i smaken och smaken blir inte så genomträngande som kakao. Florsockret smälter in bra och "knastrar" inte i munnen.

Som Knut sa: "De smakar som chokladbollarna man köper i affären", och jag kan inte annat än att hålla med.

Skriv ut

Chokladbollspizza

Du behöver:

  • "PIZZADEG" (BÄSTA CHOKLADBOLLSSMETEN)
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 7 dl havregryn
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1⁄4 tsk salt
  • 2 msk kallt kaffe (eller mjölk om ni inte gillar kaffesmaken)
  • 2 dl O´boy
  • TOPPING
  • 1 dl Nutella eller annan nötcreme
  • Ca 200 g valfritt godis i önskad färg och form
  • 100 g Riven vit choklad (alt kokosflakes)

Så gör du:

1 stor chokladbollspizza
(räcker till 8-10 personer)

"Pizzadeg"

  1. Tillsätt alla ingredienser i en bunke och knåda eller vispa med elvisp/maskin. Själv vispar jag alltid min chokladbollssmet eftersom jag och barnen föredrar slätare smet och vispen slår sönder en del av havregrynen.
  2. Låt stå kallt en stund så är den lättare att arbeta med
  3. Platta ut degen på ett serveringsfat eller allra helst i en ren pizzakartong med lite smörpapper i botten.

"Pizzatopping"

  1. Bred på Nutellan
  2. Fördela godiset jämnt över pizzan
  3. Riv över den vita chokladen 
  4. För bästa effekt: släng dig med några väl valda ord på Italienska när du serverar 

När det gäller godiset försökte jag välja sorter som såg ut som äkta pizzatopping. Ägg, svamp och ananas är väl kanske ingen höjdare på vanlig pizza, men jag tycker att effekten här var fantastisk.

FYRA ANDRA GÖTTIGA CHOKLADBOLLSRECEPT

Det går att göra mycket smarrigt med chokladbollssmet. Här är fyra smarriga tips:

  1. Galet god chokladbollskladdkaka
  2. Nyttiga chokladbollar med hemlig ingrediens
  3. Bounty- och Snickersbollar
  4. Nyttiga pannkakor som smakar chokladboll

-------------------------------------------------------
Tipsa gärna dina vänner om den här chokladbollspizzan. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

SERVERA I EN PIZZAKARTONG
För bästa effekt serverar du naturligtvis i en pizzakartong. Jag gick bara in på min lokala pizzeria och köpte en för fem kronor. På så sätt är den redan inslagen och passar perfekt som present eller gåva när du går bort. 

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook