Sök

Knapriga müslibars med jordnötssmör

Håll i hatten! De här knapriga müslibarsen med jordnötssmör, rostad havre, kokos och pumpafrön går till historien. Bara 8 ingredienser, naturligt sötade och perfekt som frukost, mellanmål eller i barnens fruktlåda.

Tredje gången gillt! Den här müslibaren är resultatet efter två halvlyckade försök. Först hade jag för lite bindningsmedel (dadlar och agavesirap), sen blev de för hårda, men nu tycker jag att de blev perfekt. Krispiga, krämiga och med en härlig smak av rostad havre, kokos och jordnötssmör.

Jag har länge velat testa att göra egna müslibars. Dels känns det som ett perfekt mellanmål att packa ner i barnens ryggsäckar när det behövs lite extra energi, dels för mig när energinivån är låg innan träning. 

Och det visade sig att de här granolabarsen var ett riktigt lyckokast. De är dessutom:

  • Glutenfria
  • Laktosfria
  • Veganska
  • Naturligt sötade

Idén har jag fått från Minimalistic bakers, även om jag har ändrat lite i hennes recept. Bland annat ville jag tillsätta lite färg, därav de gröna fina pumpafröna. 

PASSAR DE FLESTA
De här müslibarsen är både glutenfria och laktosfria. Den är dessutom helt utan animaliska ingredienser och vitt socker och passar således de flesta.

Här är sex andra recept som passar de flesta.

LJUVLIGA KOKOSBARS. Som en nyttigare version av Bounty

FRUKT OCH BÄRREMMAR. 0 % socker

NYTTIG BANANKOLA. Bara en ingrediens (gissa vilken?)

KRÄMIG AVOKADOGLASS. Som knappt smälter.

HEMLIGA CHOKLADBOLLAR. Chokladbollar med hemlig ingrediens

KANELBULLEGLASS. Glass som smakar kanelbulle

GRÖTGLASS. Gröt- fast i glassform

 

Tänk vad ett litet papper och ett snöre kan göra för serveringen. Jag älskar enkla små knep för att höja intrycket. Vi äter ju som bekant även med ögonen.

FÖRVARING
Barsen förvaras i en sluten behållare i kylskåp i 2-3 veckor, eller i frysen i upp till två månader. Jag föredrar frysen då jag inte upplever någon försämring när de tinas upp.

BARS, INTE MUSLI
Visst är musli gott, men nu vill vi ju ha bars och då är det viktigt att barsen håller ihop. Momentet att mosa in dadlarna ordentligt i smeten är VIKTIGT då det är de som binder ihop den. Är inte dadlarna tillräckligt klibbiga från början behöver de blötläggas i 10 minuter innan.

TIPS. Ett tips som jag fick efter att jag publicerat den här artikeln är att binda ihop barsen med äggvita. Är du inte vegan kan du alltså tillsätta två äggvitor i smeten för att säkerställa att barsen håller ihop.

Skriv ut

Krispiga müslibars

Du behöver:

  • 5 dl havregryn (glutenfria vid behov)
  • 2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 1/2 dl jordnötssmör 
  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 dl Flytande sötning (förslagsvis lönnsirap, dadelsirap eller agavesirap)
  • 25 Dadlar (gärna Medjool. Urkärnade och finhackade)

Så gör du:

10-12 müslibars

  • Värm ugnen till 175 grader 
  • Täck en form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper
  • Lägg havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön på plåten och grädda i 13-15 minuter eller tills att blandningen är gyllenbrun. Rör om några gånger under tiden.
  • Tillsätt kokosflingorna de sista fem minutrarna och rör om igen
  • Ta ut ur ugnen och ställ att svalna
  • Under tiden grynblandningen är i ugnen. Värm jordnötssmör, kokosolja och flytande sötning i en kastrull på spisen (medelvärme). Rör tills att allt är smält och ställ åt sidan
  • Ta fram en stor bunke. Häll i den rostade havre- och nötblandningen och toppa med jordnötssmörssmeten.
  • Avsluta med de finhackade klibbiga* dadlarna och rör om ordentligt. Dadlarna kommer att binda ihop smeten så se till att de är lite mosade och väl fördelade i smeten.
  • För över müslibarsmeten i formen som är täckt med bakplåtspapper. Använd en stekspade eller spaten för att jämna ut smeten.
  • Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå smeten och packa den ordentligt. Det är viktigt den är väl packad, annars riskerar barsen att smulas sönder när du skär upp dem.
    Placera formen i frysen i 30 minuter så att smeten står till sig.
  • Skär upp i 10-12 bars
  • Färdigt!


* Om dadlarna inte är klibbiga, lägg dem i vatten i 10 minuter och låt rinna av ordentligt. De är en del av bindningen i smeten så de behöver vara klibbiga. 

-------------------------------------------------------
Tycker du att de här knapriga müslibarsen med jordnötssmör verkar goda ? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook