Onyttiga kladdkakor är ingen bristvara här på Fixa Själv. Men självklart ska finnas något för alla på kladdkakans dag.
De här kladdkakebollarna är krämiga, kladdiga och försvinnande goda- utan ett gram smör eller socker. Utan raffinerat socker, vegan, glutenfria och mjölkfria. Check på allt.
Och det kan vi tacka fantastiska Suzy Q Wema för- det är nämligen hon som har tagit fram receptet. Suzys driver Suzys Green Kitchen och hennes specialitet är raw, plantbaserat och veganskt. För mer oemotståndligt plantbaserat, följ Suzy på Facebook och Instagram.
Kladdkakebollarna är perfekta att förvara i frysen och plocka fram när sötsuget slår till. De passar också utmärkt som mellanmål eller kvällssnacks.
Nyttiga kladdkakebollar
Cirka 18 stora bollar
Du behöver:
FYLLNING
- 20 urkärnade dadlar
- 3 msk ljus tahini
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 msk kokossocker
- 1 nypa salt
- 1 dl flytande kokosolja utan smak (om du gillar kokossmaken så kan du använda kallpressad kokosolja)
BOLLAR
- 6 dl naturella cashewnötter
- 1,5 dl kakao
- 1 nypa salt
- 20 urkärnade dadlar
- 3 msk ljus tahini
- 4 msk vatten
- Eventuellt ev något gott att rulla som t ex skalade sesamfrön, nötkross eller kokos
Så gör du:
Tid: 1 h
FYLLNING:
- Mixa alla ingredienser förutom kokosoljan till en pasta i en matberedare. Det tar ca 1 min.
- Låt kokosoljan smälta över vattenbad tills den är flytande. Häll i kokosoljan i matberedaren där din pasta ligger. Mixa till det går ihop helt. Det kan ta lite tid och verka som att det inte kommer gå i början. I min matberedare tar det ca 1 minut innan oljan vill gå ihop med pastan.
- Forma 18 kulor av fyllningen med hjälp av 2 teskedar . En kula är ungefär 1 rejält toppad tesked.
- Ställ in i frysen ca 30 min för att stelna så att den blir lättare att hantera. Gör smeten till bollarna samtidigt som fyllningskulorna står i frysen.
BOLLAR:
- Mixa cashewnötter, kakao & salt till ett mjöl i en matberedare mixa
- Tillsätt urkärnade dadlar och mixa igen tills dadlarna blir jämnt fördelade.
- Tillsätt tahini och mixa tills det gått in ordentligt i degen.
- Under tiden som matberedaren går: häll i vattnet en sked i taget och fortsätt mixa tills degen det går ihop. Den ska kännas mjuk & smidig.
- Dela upp degen i 18 bollar, en boll är ca 1 toppad matsked i storlek.
- Ta en boll och platta ut med fingrarna eller mellan handflatorna tills den är ungefär lika stor som din handflata.
- Ta fram fyllingskulorna ur frysen. Lägg en kula i din utplattade boll. Vik ihop kanterna över kulan och rulla till en jämn boll så fyllningen göms i bollen.
- Gör klart alla bollar och rulla gärna i nåt gott som du gillar.
- Förvara i frysen och ta fram när det är fika dags. Jag brukar alltid ha nån i kylen så den är redo att ätas när som! Fyllningen är helt fast om bollen är kylskåpskall. Om du vill ha den kladdig så låt stå framme och bli rumstempererad.
- Happy bakning and eating
DUBBLA LAGER- DUBBEL GLÄDJE
Det som gör de här kladdkakebollarna extra goda är att de består av två chokladlager. En krämig fyllning och ett yttre lite nötigare lager.
10 ANDRA RECEPT SOM PASSAR DE FLESTA
De här Snickersbollarna är både glutenfria och laktosfria. De är dessutom helt utan animaliska ingredienser och vitt socker och passar således de flesta.
Här är tio andra recept som passar de flesta.
- SNICKERSBOLLAR
- FRUKT OCH BÄRREMMAR
- KNAPRIGA MUSLIBARS
- NYTTIG BANANKOLA
- HEMLIGA CHOKLADBOLLAR
- KANELBULLEGLASS
- GRÖTGLASS
- NYTTIGA DONUTS
- MAGISKA MAKRONER
- SYRLIG CITRONKLADDKAKA
——————————————————-
Tipsa gärna dina vänner om de här supersmarriga Snickersbollarna. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Suzy på Facebook: klicka här
För att följa receptets skapare Suzy på Instagram: klicka här