Tillhör du skaran som älskar toscakaka på grund av den goda toscasmeten men inte gör stående ovationer åt själva sockerkakan? I så fall är det här kakan för dig.
I det här receptet har jag bytt ut sockerkakan mot en vaniljkladdkaka med vaniljsåspulver som gör den alldeles, alldeles underbar.
Idén att byta ut en del av mjölet mot Marsanpulver fick jag från mitt favoritrecept på hallongrottor (ska lägga upp det här när jag hinner). Både smak och konsistens höjs flera snäpp med vaniljsås i smeten. Vaniljsmaken blir djupare och kakan blir väldigt krämig.
DÄRFÖR ÄLSKAR JAG DEN HÄR TOSCAKLADDKAKAN
1) Vaniljsåspulver i smeten = krämig, kladdig och fyllig
2) MYCKET toscaglasyr
3) En nypa salt i både kaka och topping för den perfekta mixen mellan sött och salt
VARFÖR DISSAR JAG DUMLE?
Det är ingen hemlighet att lite salt höjer smaken i sötsaker. Har du exempelvis tänkt på att Daim är riktigt salt? Supergott tycker jag! Jag är inte så superförtjust i Dumle och på senare år har jag kommit på varför. Dumle saknar brytningen mellan sött och salt. Tänk på det nästa gång du äter Daim och Dumle, så kommer du att märka skillnaden.
Toscakladdkaka
Du behöver
- VANILJKLADDKAKA
- 150 g smör
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1,5 dl marsanpulver för kallvispad vaniljsås
- TOSCAGLASYR
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 1 nypa salt
- 150 g hackad mandel/ mandelspån (eller hackade valfria osaltade favoritnötter)
Så gör du:
KAKA
- Sätt ugnen på 180 grader
- Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera).
- Tillsätt ägg och socker i smöret och blanda ordentligt
- Tillsätt mjöl och salt
- Häll i Marsanpulvret och rör ihop allt till en smet
- Provsmaka den ljuvliga smeten
- Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diametern.
- Grädda kakan mitt i ugnen ugnen i ca 14-16 minuter, eller tills kanterna börjar stelna, men den fortfarande dallrar lite i mitten
- Ta ut och låt svalna i formen
TOSCASMET
- Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
- Häll toscasmeten över kakan och bred ut den.
- Flytta upp gallret i ugnen och höj till 200 grader
- Grädda ytterligare ca 5 minuter tills glasyren fått färg.
10 ANDRA HÄRLIGA KLADDKAKOR
Visst kan man inte få för många kladdkakerecept? Här är 10 av mina personliga favoriter. Garanterat något för alla smaker.
- Snickerskladdkaka
- Twixkladdkaka
- Bountykladdkaka
- Ballerina-kladdkaka
- Creme Brulee -kladdkaka
- Kanelbullekladdkaka
- Chokladbollskladdkaka
- Pina Colada-kladdkaka
- Hallon-lakritskladdkaka
- Skumraketskladdkaka
——————————————————-
Tycker du att den här Toscakladdkakan verkar god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här