Den här saffranscheesecaken är inget typiskt fixa själv-recept med få ingredienser som går att göra i ett nafs. Däremot är den värd allt fix i världen för den blir underbart krämig och god. Att den dessutom är utan animaliska produkter, raw, glutenfri, utan raffinerat socker och mjölkfri är en stor bonus.
Förvara gärna cheesecaken i frysen och ta fram vid behov. Om ni inte ska äta hela utan bara bitvis föreslår jag att du låter hela cheesecaken tina ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp med en varm kniv som du har sköljt i hett vatten och torkat av mellan varje bit. Ställ tillbaka resterande kaka i frysen.
Hur du gör ditt mönster är naturligtvis valfritt. Jag har gjort rosa prickar ovanpå det gula saffranslagret. Sedan drar jag med någt vasst, exempelvis en knivspets eller en tandpetare för att skapa mönstret.
Den här saffranscheesecaken är framtagen av Suzy Q Wema. Suzys driver Suzys Green Kitchen och hennes specialitet är raw, plantbaserat och veganskt. För mer oemotståndligt plantbaserat, följ Suzy på Facebook och Instagram.
Raw saffranscheesecake
Ingredienser:
- BOTTEN
- 3 dl mandel
- 5 st urkärnade dadlar
- 2 dl torkade tranbär
- 3 msk ljus tahini
- 1 citron (enbart zest)
- 2 msk kokosflingor
- FYLLNING
- 9 dl neutrala cashewnötter
- 4 dl vatten
- 3 dl ljus agave
- 3 pkt saffran
- 2 st apelsiner (enbart zest)
- 4 dl kokosolja utan smak (smält över vattenbad)
- 3 msk ljus tahini
- 1 nypa salt
- TRANBÄRSRIPPLE
- 2 dl torkade tranbär
- 1 dl vatten
- 1 dl citronjuice (ca 3 citroner)
- 1 dl kokosolja utan smak
Så gör du:
16-bitars tårta
BOTTEN
- I matberedare, mixa alla ingredienser förutom kokos en kort stund tills det går att trycka ihop mellan fingrarna.
- Lägg kokosflingor i botten på formen och tryck ut degen ovanpå kokosflingorna i ett jämnt och kompakt lager. Ställ in ifrysen.
SAFFRANSFYLLNING
- I matberedare eller blender, mixa cashews, saffran och salt till ett fint mjöl.
- Tillsätt agave, vatten, zest, tahini och mixa till en så slät smet som möjligt.
- Tillsätt kokosolja och mixa igen tills det gått ihop till en jämn smet.
TRANBÄRSRIPPLE
- I en blender, mixa tranbär, vatten och citronjuice till en slät rosa smoothie.
- Tillsätt kokosolja och mixa igen tills oljan går ihop med smoothie.
MONTERING
- Tag fram bottnen ur frysen och häll på 1/3 saffransfyllningen ovanpå botten.
- Ta ca 1/3 av tranbärsripple och häll lite på måfå ovanpå fyllningen och dra sen en knivspets igenom det rosa och det gula.
- Häll på 1/3 till av saffransfyllningen och gör samma sak igen. När sista tredjedelen av saffransfyllningen är på kan du vara mer noggrann med den rosa tranbärsblandningen beroende på önskat mönster.
- Gör t ex streck eller prickar med det rosa ovanpå det gula. Dra med en kvivspets/tandpetare eller nåt annat vasst igenom för att skapa mönstret. Ställ in i frysen tills kakan stelnat. Jag brukar ställa in över natten eller tills den är redo att ätas.
- Cheesecaken kan tinas i ett par timmar i kyl om tårtan ska serveras hel. Om den ska skäras upp i bitar för att kanske bara äta några stycken åt gången, så låt den tina ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp. Skölj kniven i hett vatten och torka av med papper mellan varje bit.
Recept: © Suzy’s Green Kitchen
10 ANDRA RECEPT SOM PASSAR DE FLESTA
Den här saffranscheesecaken är både glutenfri och laktosfri. Den är dessutom helt utan animaliska ingredienser och vitt socker och passar således de flesta.
Här är tio andra recept som passar de flesta.
- SNICKERSBOLLAR
- KLADDKAKEBOLLAR
- FRUKT OCH BÄRREMMAR
- KNAPRIGA MUSLIBARS
- NYTTIG BANANKOLA
- HEMLIGA CHOKLADBOLLAR
- GRÖTGLASS
- NYTTIGA DONUTS
- MAGISKA MAKRONER
- SYRLIG CITRONKLADDKAKA
——————————————————-
Tipsa gärna dina vänner om den här supersmarriga saffranscheesecaken. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Suzy på Facebook: klicka här
För att följa receptets skapare Suzy på Instagram: klicka här